fredag 13 mars 2009

Carl Jonas Love Almqvist – Det går an

Tidigare har jag bara läst Drottningens juvelsmycke av Almqvist, och även om stilen känns igen så är det en helt annorlunda bok. Det går an är allvarlig, realistisk men samtidigt utopisk där Drottningens juvelsmycke var lekfull, fantasirik och övernaturlig. Det går an handlar om löjtnant Albert som som flörtar med den söta kvinnan Sara under en båttur. Saras syn på kärlek och jämlikhet kräver att Albert omprövar allt han lärt sig om kvinnan och äktenskapet. Det går an väckte en intensiv och upprörd debatt när den publicerades 1839. Det gick inte an att kritisera samhällets bärande balkar på det sätt som Almqvist gjorde. Almqvist var främst av allt liberal och föredrog individens frihet framför traditionens tyngd, men sådana åsikter skyltade man inte med ostraffat under artonhundratalets första hälft. Flera författare skrev svar på Almqvists bok, ofta i form av "sequels". En av dessa var Malla Silfverstolpe vars Månne det går an kan läsas här. Jag rekommenderar verkligen den som läser Det går an att även besöka Silfverstolpes bok för att få ett exempel på hur Almqvists idéer kunde uppfattas av hans samtid. Och jag rekommenderar även Det går an som är välskriven och kan läsas även av andra anledningar än de litteraturhistoriska.

9 kommentarer:

 1. "Det går an" ska jag alldeles snart läsa. :) Den verkar helt klart intressant, och jag ska komma ihåg att läsa Silfverstolpes bok också!

  SvaraRadera
 2. "Det går an" ska jag läsa snart och det kommer att bli mitt första möte med C. J. L. Almqvist. Den verkar intressant - speciellt på debatten då den kom ut - och jag ska komma ihåg att läsa Silfverstolpes bok också!

  SvaraRadera
 3. Det låter bra Anna! Ser fram emot att höra vad du tycker.

  SvaraRadera
 4. Oj, jag trodde att den första kommentaren inte skickades. :)

  SvaraRadera
 5. Haha, jo, jag förstod det :)

  SvaraRadera
 6. Åh Det går an är en av mina stora favoriter. Surfade in för att läsa Silverstolpes rader men tyvärr kunde sidan inte visas för tillfället, typiskt! Medan jag höll på att dö av tristess när jag läste Drottningens juvelsmycke (även om Tintomara är en synnerligen intressant karaktär i sig) så är Det går an, så oändligt mycket mer lättläst!

  SvaraRadera
 7. Hoppas att du har försökt igen och att det gick då! Silfverstoples rader är alltså en hel, om än kort, bok. Jag dog verkligen inte av tristess när jag läste DJ, men så är inte Det går an någon favoritbok hos mig heller ;) Som sagt, läs Silfverstolpe!

  SvaraRadera
 8. Vad tusan, är det bara jag som aldrig kommer in på den där Silfverstolpe texten? Nu har jag försökt jättemånga ggr men det kanske är fel på min webbläsare. Kommer ni andra in?

  SvaraRadera
 9. Jag kommer in på den, har läst den där och kom in häromdagen. Om problemen kvarstår, mejla mig för jag tror att jag har den som fil i datorn också.

  SvaraRadera