onsdag 1 april 2009

Månadens nobelpristagare 2006 Orhan Pamuk

Motivering till Nobelpriset

"som på spaning efter sin hemstads melankoliska själ har funnit nya sinnebilder för kulturernas strid och sammanflätning".

Om författaren:

Orhan Pamuk, född 1952, är en av Turkiets största författare. Han är född i Istanbul, och växte upp i övre medelklassen i en bankfamilj. Som student tillhörde han den nya vänstern, och har på senare år fått en alltmer politisk roll i Turkiet. Varfär inte läsa mer om honom på hans hemsida.

Det nya livet

Jag vet faktiskt inte riktigt hur jag ska förhålla mig till Det nya livet. Det är en av Turkiets mest sålda böcker. Boken handlar om några unga människor, vars liv förändras när de en dag får en alldeles speciell bok i sina händer. Denna bok berör ett nytt liv, ett liv som de till varje pris känner att de måste resa till. De åker land och rike runt för att hitta det här speciella livet.

Språket är poetiskt (helt i smak för Amoroso). Kanske blir det i handlingen till slut lite för mycket magi för min smak. Å andra sidan gillar jag verkligen SÖKANDET som går som en röd tråd genom boken. Influenserna från både Dantes Den gudomliga komedin och Herman Hesses Stäppvargen är uppenbara, och det är verk som jag verkligen tyckter om.

Temat kring sökandet och den verkliga meningen med livet gillar jag, men annars kändes Det nya livet något för komplicerad, för min realistiska livssyn. Jag lyckas helt enkelt inte binda ihop alla trådar. Kanske försöker jag för mycket? Jag tror att jag skulle tjäna på att läsa om den både en och två gånger. Men vet ni vad? Jag skulle faktiskt inte ha något emot det. Det är väl ett ganska bra betyg eller vad säger ni?

Tidningar skriver:
DN, Svd,

Bloggare skriver om Pamuk:
Paperback lover, Bai, Skrivet i Berlin, Du är vad du läser, Vardagen i Vanda, Claes Nordmark, Rasmus Liberal, Anita Elgerot, När vi bara snöar bort, Vardagen i Vanda,

10 kommentarer:

 1. Hej!
  Som jag tidigare nämnt kommer jag att läsa Snö i april. Precis under den månad jag hoppas snön kommer att försvinna för den här gången. Jag har sedan tidigare läst Den svarta boken, men det var ett tag sedan så jag har ingen recension där.

  SvaraRadera
 2. Oppdaga denne utfordringa i Paperback Lover sin blogg, og for å vere ærleg hadde eg tenkt å gjere noko liknande sjølv. Er det greit at eg henger meg på, her?

  SvaraRadera
 3. Bai: Självklart får du hänga på! Vad tänker du börja med att läsa?

  SvaraRadera
 4. Så flott! Eg har tenkt å forsøke å lese nobelprisvinnarar og det er jo mykje lettare å komme gjennom lista i fellesskap med andre!

  Eg las "Gullfisken" av LeClezio i desember, så eg hopper over han og går laus på Pamuk si "Istanbul" og Lessing si "The grass is singing" i påsken.

  SvaraRadera
 5. Eg meiner "Det hvite slottet" av Pamuk. Trudde det var "Istanbul" eg hadde i bokhylla mi, men der tok eg feil.

  SvaraRadera
 6. Bai: Håller med dig. Det ger mer att läsa när det finns ett mål (att ha läst ALLA nobelpristagare) och dessutom en vetskap att det finns fler därute i etern som reagerar på samma författare!

  SvaraRadera
 7. Nå er eg ferdig med månadens Pamuk. Har skrive litt meir i bloggen min om "Det hvite slottet".

  SvaraRadera
 8. Bai: Har lagt till dig på listan. Mycket magi och mystik med Pamuk, verkar det som...

  SvaraRadera
 9. Här kommer recension av Snö efter några dagars försening :-) http://paperbacklover.blogspot.com/2009/05/recension-sno.html

  SvaraRadera
 10. Paperback lover: En riktig tegelsten.:-) Grattis till att ha tagit dig igenom den och härligt att du dessutom gillade den så starkt! Så målande du beskriver att snön är närvarande i boken. Det gör mig nyfiken. Läste nyligen Öknens skördar, där var sanden och hettan så närvarande. Gillar sådana böcker som får en att nästan bli ett med miljön!

  SvaraRadera