torsdag 6 december 2007

Rajaa Abdullah Alsanea Flickorna från Riyadh


Under ett års tid publicerade den 25:åriga Rajaa anonyma brev som gick ut via mailinglistor till hela Saudiarabien. Där beskrev hon ingående fyra väninnors tankar och levende, om hur det är att vara ung kvinna i dagens Saudiarabien. Om hur samhällets struktur och tradition påverkar kvinnornas roller i alltifrån utbildning till kärlek och vardagsliv.
Breven väckte enorma rabalder, och blev de stora samtalsämnena samtidigt som censuren grep in. Veckobreven gjordes till sist om till roman, och publicerades först i Libanon, innan den därefter blev stor även internationellt.

I sina efterord skriver Alsanea att västvärlden har en kluven bild av Saudiarabien, dels en romantisk bild med "skäggiga shejker" och vackra haremdsdamer, dels en bild av "terrorister i varje buske". Hon tar inte avstånd från den muslimska kulturen, och boken är inte en politisk roman i det avseendet, däremot en inblick i en verklighet som nog är relativt okänd för de allra flesta. Jag tror dessutom att Alsaneas har mycket att vinna i sin stil, chic lit på saudiarabiska, lätt att ta till sig i bloggform. För trots att kvinnorna lever under manligt förtryck är de som Alsanea skriver i slutorden, ”fulla av hopp och planer, beslutsamhet och drömmar. Och de blir vansinnigt förälskade som på alla andra platser!”.
/Amoroso

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar