söndag 1 mars 2009

Månadens nobelpristagare 2007 Doris Lessing


Motivering till Nobelpriset

"Den kvinnliga erfarenhetens epiker, som med skepsis, hetta och visionär kraft har tagit en splittrad civilisation till granskning".

Om författaren

Doris Lessings föräldrar skaffade sig en farm i Sydrhodesia (nuvarande Zimbabwe) och deras mål var att börja odla och till slut ha pengar nog att skaffa en gård i England. Så blev det inte, och Doris Lessing kom därför att växa upp i Afrika. Detta märks inte minst i hennes romaner, som ofta handlar om orättvisor mellan svarta och vita. Hon är känd som en kämpe, svartlistad i bland annat Sydafrika, och slutade skolan vid 14 års ålder.

Martha

Jag hade ganska höga förväntningar på den självbiografiska romanserien "Våldets barn" som omfattar fem romaner. Vi får följa Martha Quest, från det att hon växer upp i Sydrhodesia till livet som medelålders i England. Jag gav mig bara på del ett, där hon i sina trotsiga tonår gör revolt och försöker passa in under en och samma gång. Till slut finner hon en man som hon väljer att gifta sig med. Lite svår är hon att komma inpå livet, den där Martha. Är romanen för överarbetad? Jag vet inte. Det tog Doris Lessing över tjugo år att skriva denna världsberömda serie. Lite mer intressant är förmodligen de delar när hon blir lite äldre. Är det någon som har läst hela serien? Är det värt att fortsätta?

Det femte barnet

Om det var lite svårare med Martha kan jag i alla fall erkänna att jag tog "Det femte barnet" helt till hjärtat.
Där möter vi betydligt mer lättillgängliga Harriet och David Lovatt, som drömmer om den stora familjen, i sitt fantastiska hem. De föder barn efter barn, och familjelyckan är fullkomlig. Vid det femte barnet känns det redan från början som om något är alldeles fruktansvärt fel. Barnet känns inte som de andra, redan i magen. När Ben väl föds beter han sig inte som andra barn. Folk drar sig undan för han är annorlunda, och inte ens hans föräldrar känner att de kan älska honom som de andra. Helt fantastisk roman som laborerar med såväl våra drömmar som våra mörka dolda sidor som vi aldrig trodde att vi ägde.

Doris Lessing har en egen hemsida

Ms S uppdatarer efter att ha läst Kärleksbarnet...

Fastnade för Kärleksbarnet, en samling noveller.Särskilt utmärker sig "Farmödrarna" om två bästa vänninor som följs åt genom livet och om deras söner.En eller två synnerligen ovanliga kärlekshistorier växer fram.

Sista novellen som gett boken dess namn "Kärleksbarnet" ,är om soldaten James under andra världskriget.Efter fruktansvärd färd med båt till Kapstaden träffar han Daphne.Deras korta möte och förhållande leder till ett kärleksbarn.Han kan aldrig lämna detta bakom sig även när han gift om sig och är tillbaka i England.Han försöker kontakta och leta upp Daphne och barnet och åren bara fortsätter att gå.

Båda dessa noveller är beskrivning av omöjlig kärlek och besatthet.

Det är lätt att ta till sig Lessing karaktärer ,de är äkta med alla fel och brister.

Tidningar skriver:

7 kommentarer:

  1. Hej! Jag har nu påbörjat del tre i Våldets barn; En fläkt av stormen. Jag tyckte att Martha var bra men del två (Bra gift) var ännu bättre. Martha har där blivit lite äldre och har lite mer skinn på näsan. Jag tycker du ska fortsätta läsa Våldets barn. Jag har bloggat om Bra gift här. Jag måste bara dubbelkolla, visst ska vi läsa Lessing under mars månad? Eller var det tänkt att läsa henne under februari. Blir lite fundersam bara.

    SvaraRadera
  2. Det låter lovande, kanske ska jag låna hem den andra och prova att komma vidare. Det är förmodligen bättre när hon skildras i vuxen ålder.

    Angående din fråga. Man får göra precis som man vill! Jag som skriver inläggen läser en månad i förväg (för tydligheten och så att det bara blir ett inlägg per författare) men ni får göra precis som ni vill. Läs i förväg som mig eller läsa författaren efter att mitt inlägg har publicerats. På så vis finns det ju alltid lite marginal om man har mycket annat att göra (och läsa). Huvudsaken är att vi länkar till de som har skrivit om nobelpristagaren! Det är ju jätteroligt att se den allmäna meningen om deras böcker istället för att bara läsa vad kritiker säger som är tvingade att hålla en viss nivå.

    SvaraRadera
  3. Tack för svar Amoroso. Jag kör på Lessing i februari. Har jag tid över kanske jag hoppar till Pamuk på en gång. "Snö" ligger och väntar i bokhyllan :-)

    SvaraRadera
  4. Härligt, för min del väntar Det nya livet en roadmovie! :-) Ska bli spännande! Hur går det för er andra?

    SvaraRadera
  5. Hej! Nu finns en recension på min blogg av den tredje delen i serien Våldets barn: En fläkt av stormen.

    SvaraRadera
  6. Nå har eg endeleg fått lest mars-boka mi, "The grass is singing" og anmeldt boka i bloggen min.

    SvaraRadera
  7. Härligt, jag länkar till er!

    SvaraRadera