torsdag 24 januari 2008

Pianolärarinnan Elfriede Jelinek


I Pianolärarinnan får vi följa Erica Kohut. Hon kan själv inte bli någon stor konsertpianist, istället undervisar hon elever fast hon egentligen bettraktar dem som medelmåttor. Privat så lever Erica lever tillsammans med sin dominanta mamma i ett närmast incestiöst förhållande. Hennes sexualitet har kvävts av hennes dominerande mamma och för att få utlopp för sina begär söker hon sig till Wiens utkanter, där hon går i sexbutiker eller iakktar prostituerade i deras arbete. Saker och ting kommer i sin rullning när en av hennes elever blir besatt av tanken att komma bakom hennes kyliga mur.

Jag kan ärligt säga att det tar tid att läsa Pianolärarinnan. Trots detta hör den till mina absoluta favoriter. Jag älskar böcker med en handling som är svårtolkad, och Jelinek skildrar alltid karaktärer i absurda situationer. Pianolärarinnan är dock inte enbart en rå berättelse om kyla och kvinnlig masochism. Jelinek är något av en SPRÅKKONSTNÄR. Det var bland annat för detta som hon fick nobelpriset i litteratur 2004. Varje sida i hennes böcker är som ett konstblad, och varje mening poesi. Jelinek har dessutom en bitter och ironisk humor som inte går av för hackor. Jag tror att Jelinek hade uppskattat ett möte med Lagerlöfs Fru Sorg..:-)

Det intressanta är också författarens eget liv, social fobi och inte minst det faktum att hon i intervjuer uppgett att hon faktiskt lever tillsammans med sin egen mamma halvårsvis, det andra med sin make.Det ni.
/Amoroso

1 kommentar:

  1. Jag har läst boken och sett filmen. Men innan jag gjorde något av dessa två var jag med om en lite obehaglig upplevelse. Året var 2005. Jag var på jobbet och kom in i lunchrummet för att äta mat. Någon hade slagit på radion på P1. Det var läseföljetong av 2004 års nobelpristagare, men det visste inte jag. Det första jag hörde när jag stoppade en gaffel full med mat i munnen var scenen när hon skär sig själv i badkaret. Det var ingen angenäm lunch och radion stängdes av illa kvickt. Någon månad senare läste jag boken och fick en enorm aha-upplevelse. Så kan det gå.

    SvaraRadera