söndag 25 januari 2009

Måste man gilla alla nobelpristagare?


Ni har väl inte missat vår nya utmaning,att följa med oss i nobelpristagarnas förtrollade värld.

Men går det att skriva/tycka vad som helst om en nobelpristagare?

När en författare har fått nobelpriset blir de upphöjda till skyarna och får ett enormt genomslag. Men säger böcker av nobelpristagare alltid något just till dig?

Hoppas att vi i den här bloggen kommer att ha högt i tak och att ni ärligt våga säga vad ni tycker och anser när ni har läst en nobelpristagare.

/Miss S

9 kommentarer:

 1. Det är med nobelpristagare som med andra författare; antingen gillar man dem eller också gör man det inte. Personligen har jag svårt för det som ska vara "finlitteratur" och kan hylla det som ses som "skräplitteratur". Oavsett VAD man läser så ska man känna att det tillför en själv något.
  Jag har lånat en bok av Le Clézio (Allt är vind blev det) och ska strax börja läsa den. Jag hoppas att jag kommer gilla den, men gör jag inte det så kommer jag säga så också ;).

  Kram
  /Ango

  SvaraRadera
 2. Det är bra Ango, precis vad vi vill- att kicka igång en debatt! För den stora frågan är: vågar folk verkligen tala ur skägget när det handlar om "finlitteratur"? Visst är det accepterat att uttala sig kritiskt om kiosklitteratur men ger vi oss inte ut på hal is om vi erkänner att vi själva inte gillar en respekterad författare? Trots att de flesta av oss så vackert säger att alla ska läsa vad som ger just dem något... Dubbelmoral?

  SvaraRadera
 3. Det är klart att man kan ha åsikter om Nobelpristagarna i litteratur, precis som man kan ha åsikter om andra författare, jag menar det är ju inte som att de som sitter i Svenska Akademien är överens hela tiden, Elfriede Jelinek är ju ett lysande exempel på det.

  SvaraRadera
 4. Jag har läst ett femtiotal nobelpristagare och det har varit allt ifrån total förtjusning (J. Saramago) till totalt förakt (K. Oe). Så jag har inte problem med att sänka eller höja en nobelpristagare :-)

  SvaraRadera
 5. Kajsa: Absolut! Säga vad man vill om Jelinek men visst är hon väl en ordkonstnär? Vissa böcker är klockrena medan man hos andra står som ett levande frågetecken... Det ska bli härligt att höra vad alla har att säga när vi kommer till henne...

  Paperback lover: Det låter extremt lovande det här!!

  SvaraRadera
 6. Ja, absolut. Misstänker t.ex. starkt att Le Clézio är en författare som jag inte kommer att gilla. Men jag lovar att ge hans Ourania (boken jag valt) en ärlig chans.

  SvaraRadera
 7. Kommer ihåg en låntagare på biblioteket för ett antal år sedan som sa "När jag hör att en författare fått Nobelpriset lägger jag namnet på minnet eftersom jag då vet att det är inget för mig". Det är nästan så att jag håller med, visst har jag läst en del Nobelpristagare men det var innan de fick pris, jag känner ingen direkt längtan att kasta mig över deras böcker, varför vet jag inte.

  SvaraRadera
 8. Mrs B: Ibland har man sådana starka känslor. Är det något särskilt som får dig att reagera?

  Den luttrade bibliotekarien: Som vanligt en lika härlig kommentar..:-) Vilka har du gillat (innan de fick pris, hehe)

  SvaraRadera
 9. Efter en snabb titt på vilka som fått priset kan jag konstatera att jag har faktiskt läst ca 25 st (är lite osäker på ett par om jag läst eller bara tänkt att läsa) - för att nämna några: Lessing, Steinbeck, Singer, Buck, Sinclair Lewis, Kawabata, Golding, Sjolochov, Mauriac, Sienkiewicz. Får också ta tillbaka påståendet att jag läst de flesta innan de fick priset, det är nog tvärtom upptäckte jag. Jag har dock försökt läsa Patrick White och Saramago (efteråt) men där fick jag ge upp.

  SvaraRadera