fredag 30 januari 2009

Stella Kleve - Berta Funcke

Romanen Berta Funcke är inte så berömd i våra dagar. Över huvud taget verkar den svenska dekadenslitteraturen vara okänd för många. Stella Kleve hette egentligen Mathilda Malling (född Kruse). Hennes tidiga verk väckte skandal med sina skildringar av lystna, uttråkade unga kvinnor.

Denna tid - artonhundratalets slut - var känslig för allting som hade med kroppen att göra. Sexualitet skulle inte dryftas offentligt. Ibland verkar kritikerna nästan ha trott att denna sort litteratur skulle förstöra hela samhället. Stella Kleves novell Pyrrhussegrar blev dödsstöten för en tidskrift som vågat publicerade den, eftersom huvudpersonen - en döende ung kvinna - tänker tillbaka på de tillfällen då hon känt åtrå. Sådant gick inte för sig. Det var en tid då man kunde hamna i domstol för att ha uttalat sig nedlåtande om nattvarden.

Berta Funcke är väldigt stämningsfull och intressant. Stilistiskt sett är den koncentrad med utsökt språkbehandling. Däremot har jag, nu en månad efter läsningen, endast dimmiga minnen av själva innehållet som är diffust och dröjer vid känslor/stämningar snarare än händelser.

7 kommentarer:

 1. Vilken fantastisk hatt! Är det ett tefat, är det en navkapsel? Man har ingen aning. Älskar boken though!

  SvaraRadera
 2. Intressant! "Bertha Funcke" åker upp på min lista över böcker att läsa. Jag hade tidigare hört talas om Mathilda Malling, men visste däremot inte att hon skrev under pseudonym.

  SvaraRadera
 3. Kajsa: Så kul att du älskar boken!

  Anna: Mathilda Malling skrev även i sitt riktigt namn, men de böckerna var helt annorlunda och är ännu mer olästa idag än hennes "Stella Kleve"-böcker. Jag tycker absolut att du ska läsa Berta Funcke!

  SvaraRadera
 4. Jag ska till att läsa Phyrrussegrar till slutet av nästa vecka, då jag läser litteraturvetenskap nu igen (fortsättningskurs), det är bara det att jag inte verkar få tag på den. Göteborgs universitet har ETT ex och jag hinner inte få hit den tills dess och hittar ingenting vare sig online eller i bokhandlar. Hade du läst den och hur fick du i så fall tag i den?

  SvaraRadera
 5. Den finns att ladda ner i en antologi, här:
  http://www.diva-portal.org/su/abstract.xsql?dbid=6866

  Dessutom finns den i antologin Svensk litteratur 5, den brukar vara lätt att få tag i.

  Lycka till! Jag har läst den och den är mycket intressant och tankeväckande. Brukar ge upphov till livliga diskussioner.

  SvaraRadera
 6. Tack också från mig. /majvor

  SvaraRadera