torsdag 22 januari 2009

Månadens nobelpristagare


Nu startar vi en stor utmaning: Månadens Nobelpristagare. Vi börjar med 2008 och arbetar oss bakåt. Alla som vill kan vara med i utmaningen och länka till den från sin blogg. Det är helt valfria böcker av författaren som gäller. Vi har också en önskan om att samla länkar till bloggare som redan har skrivit om respektive nobelpristagare tidigare i något inlägg, skriv i så fall ett meddelande under kommentarerna så att vi inte glömmer att länka till er. Nu ska vi tillsammans bygga upp en upplevelsebank kring nobelpristagare i litteratur!

Så kom igen, alla ni som ngn gång lekt med tanken på att börja läsa fler nobelpristagare. 12 böcker om året, bara en bråkdel av allt annat som slinker ner i bokhögen varje år! :-) I början av varje månad är det dags att ge sig i kast med en ny pristagare. Vi kör igång med Le Clézio i början av februari. Ni hakar väl på?

33 kommentarer:

  1. Vilket roligt initiativ! Vet dock inte om jag hinner med! Har så många utmaningar det här året, varav min egna Nobelutmaning har fortsatt! Men jag kommer absolut besöka och hämta inspiration här!

    SvaraRadera
  2. Det låter roligt, jag hakar gärna på!

    SvaraRadera
  3. Jätteroligt initiativ! Jag ska också försöka hänga på, i mån av tid.

    SvaraRadera
  4. Theresan: Gör det! Många som du har valt ut kommer vi att hinna med det första året i vår stora utmaning också. Så man kan nästan säga att du deltar ändå :-) Vi kommer att länka för fullt :-)

    Kajsa: Härligt! Vilken tänker du börja med av Le Clézio? Amoroso håller just nu på och häckar över Afrikanen, och Öken ligger också o väntar på sängbordet.. Mrs S siktar på Allt är vind, så nu bär det av! Hoppas att så många som möjligt hoppar på tåget!

    SvaraRadera
  5. Bokmania: Vi länkar!!

    Mrs B: Välkommen in i gemet :-) Ska bli riktigt spännande det här!

    SvaraRadera
  6. Jag tänkte läsa "Rapport om Adam", så blir det lite variation.

    SvaraRadera
  7. Hej! Ni får länka till mig för jag har ju läst under 2008 nobelpristagare, i kronologisk ordning bakåt, så jag har ju redan betat av en del av de som ni kommer ha med i er utmaning i år. Jag kommer själv att fortsätta och nu är det ju Clézio som är på tur, och jag har tänkt läsa "Vandrande stjärna"

    http://blogg.aftonbladet.se/14383

    Camilla

    SvaraRadera
  8. Hej! jag har ju redan en egen utmaning att läsa nobelpristager i kronologisk ordning bakifrån som jag började förra året, så jag har redan läst de flesta ni kommer att läsa under året. Jag ska nu börja på Clézios "Vandradne stjärna".

    http://blogg.aftonbladet.se/14383

    amilla

    SvaraRadera
  9. Jag hänger på! Jag ska ju läsa nobelprisförfattare i år, så jag ska försöka hänga med under hela året.

    Kram
    /Ango

    SvaraRadera
  10. Se mitt inlägg på "Tekoppens tankar"
    hälsar
    Lena K E
    och önskar den vittra treklövern all läslycka!

    SvaraRadera
  11. Kajsa: Den var jag också sugen på, blir kul att läsa vad du tycker sedan..

    Camilla: Åh vad spännande, vi länkar såklart. Då är du före oss, vilken är din nästa på tur? (tar nog ett tag innan vi är ikapp)

    Ango: Då låter det som att detta är utmaningen för dig :-) Vilken tänker du börja med av Le Clézios alla dyrgripar?

    SvaraRadera
  12. Lena K E: Vi på Litteratura bugar och bockar. Sådana inlägg värmer i hjärtat ska du veta!

    SvaraRadera
  13. Lycka till, så klart! Med denna fina blogg!

    SvaraRadera
  14. Amoroso:
    Det lutar mot att jag kommer välja att läsa "Afrikanen: porträtt av en far" eller "Vandrande stjärna". Jag kommer förmodligen läsa flera av honom, så småningom för han har skrivit flera som tilltalar mig.

    SvaraRadera
  15. Jag läste Skattsökaren i november förra året: http://designk.blogspot.com/2008/11/skattskaren.html

    Var faktiskt inte så imponerad. Boken var seeeeeeg. Det otroligt detaljrika språket blev för mycket.

    //Kerstin

    SvaraRadera
  16. Jag hakar på åtminstone så här i början! "Allt är vind" blir mitt val!

    SvaraRadera
  17. Hermia: Tack ska du ha!

    Det känns som om det blir en blandad kompott i urvalet av Le Clézios samling, härligt! Och som Ms S nämnde, vi vill skapa högt till tak, bara att spåna fritt fastän vi talar "finkultur" (på egen risk förstås, haha)

    SvaraRadera
  18. Men, varför har jag inte upptäckt den här bokbloggen förut, jag är ju ett stort fan av att läsa alla nobelpristagare. Jag fick Rapport om Adam i julklapp och hänger självklart med på att läsa Le Clézio i februari. Om man redan läst någon nobelpristagare, får man frimånad då eller ska man läsa ett annat verk? ;-)
    Hälsningar, Maria

    SvaraRadera
  19. Och nu har jag skrivit om er utmaning på min blogg!

    SvaraRadera
  20. Paperback Lover: Härligt att du hittat hit! Jag blev sprudlande glad av ditt härliga inlägg på bloggen om vår utmaning. Kul! Varför inte utnyttja de månader som man redan läst någon nobelpristagare till att läsa sig före... Alltid kommer det väl ngn nobelpristagare som kräver lite extra och som kan utgöra en bromskloss.. Eller varför inte glänsa genom att läsa alla böcker av en viss pristagare? :-)

    SvaraRadera
  21. Hej, jag har tipsat om er utmaning på min blogg: ankanej.blogspot.com och jag har även skrivit några recensioner om nobelpristagare i tidigare inlägg.

    SvaraRadera
  22. Anna Karin: Perfekt, vi länkar såklart!

    SvaraRadera
  23. Roligt initiativ! Tyvärr har jag redan börjat från andra änden och läser i kronologisk ordning ett verk av varje pristagare. Har på ett år (med några andra böcker emellan) kommit fram till 1908 - i det tempot blir jag klar om 12 år...

    SvaraRadera
  24. Anders: Jag blir så otroligt sugen på att haka på och läsa från två ändar... Då tar det ju
    trots allt inte 12 år, utan bara halva tiden att ha läst dem alla... Frestande! Läser du nyare nobelpristagare också eller vad var det som fick dig att besluta att läsa från början?

    SvaraRadera
  25. Jag läser det mesta, förutom (nästan) deckare, alltså även nyare nobelpristagare, även om jag i och med mitt nobelpristagarmaraton nu ju i och för har slutat läsa nya (jag kan tänka mig att göra ett undantag för Saramagos senaste).

    Att jag valde att börja från början berodde nog bara på att det kändes bäst så. Ordning och reda. Sen misstänkte jag att vissa i början skulle vara lite mossiga, och då ville jag inte spara dem till sist.

    SvaraRadera
  26. Anders: Det är sant, tycker hur som helst att idéen är fantastisk. Tänk vad bloggandet förhöjer det egna läsandet. Sedan man börjat formulera sitt läsande skriftligt blir man så mycket mer medveten om sitt läsande, tycker ni inte det? Jag hade förmodligen aldrig kommit på tanken att läsa alla nobelpristagare innan jag upptäckte bokbloggarna. Det blir så mycket roligare med sådana projekt när det finns fler därute som tycker till!

    SvaraRadera
  27. Kollade vid 100-årsjubileet hur många av nobelpristagarna jag hade läst. Över hälften, vill minnas mellan 60 - 65. Läst Afrikanen och är halvvägs i Öknen av årets pristagare. Kommer att titta in på den här sidan ofta från nu. /majvor

    SvaraRadera
  28. Majvor, härligt! Du har ingen egen blogg? Annars får du hemskt gärna vara med o tycka till bland kommentarerna! Reagerar du något på hans sätt att använda karaktärerna?

    SvaraRadera
  29. Jag är ju med i Theresans Nobelpristagarutmaning, men det är ju stort överlapp, så jag ska försöka hänga med här också. Jag har redan börjat med Le Clézios Skattsökaren, och gillar det jag läst så långt!

    SvaraRadera
  30. jag skulle låna Le Clezio på bibblan men de är utlånade till början av mars, trist!

    SvaraRadera
  31. Paula: Kul att ví blir fler som "bestämmer oss"! Vad är det du gillar med Skattsökaren? Jag håller som bäst på med Lessing nu. Har läst Det femte barnet sedan tidigare och har nu gett mig i kast med Martha serien.

    Linda: Eländes elände. Såg att de hade med Skattsökaren på bokrean i alla fall, tror det var Adlibris...

    SvaraRadera
  32. Massa LeClézio på bokrean på Bokia såg jag när jag var där igår. Skattsökaren gav mersmak, men jag väntar nog på pocketutgåvan av Öken som kommer senare i år. Recension av Skattsökaren kommer på min blogg så småningom.

    SvaraRadera
  33. Jag tyckte om Skattsökaren http://snowflakesinrain.wordpress.com/2009/03/14/skattsokaren-jmg-le-clezio/
    men inte Febern http://snowflakesinrain.wordpress.com/2008/10/19/febern-inget-for-mig/

    SvaraRadera